Onderzoek

Eind jaren negentig de ontdekking van salvestrolen

Engelse wetenschappers hebben rond 1995 een belangrijk tumorselectief mechanisme ontdekt waarmee bepaalde fytonutriënten in onze voeding kankercellen opruimen.
Ze zijn daarna op zoek gegaan in ons voedsel, om het specifieke deel uit die fytonutriënten te vinden.

In de schil van de mandarijn is de eerste gevonden

Een stofje uit de schil van mandarijnen, zou bepaalde kankercellen kunnen vernietigen, bleek uit onderzoek eind jaren negentig. Daarna ging het snel en werden er bij veel vruchten de specifieke verbindingen gevonden.
Een onderzoeksteam van de Leicester School of Pharmacy verklaarde eind jaren negentig, dat er van deze verbinding, die zij salvestrolen noemden, hogere concentraties in de schil zitten dan in het vruchtvlees.

De onderzoekers stellen dat de moderne gewoonte om schillen weg te gooien mogelijk kan hebben bijgedragen aan de toename van bepaalde kankersoorten.

Het hoofd van het onderzoeksteam Dr. Hoon Tan stelde in 1995 dat zijn werk nog in de kinderschoenen staat, maar dat hij samen met collega’s een bedrijf heeft opgericht om de mogelijkheden te onderzoeken om natuurlijke anti-kanker therapieën te ontwikkelen.
“Het is heel spannend om een stof in voeding te vinden die zich specifiek op kankercellen kan richten. Maar goed, het is nog te vroeg om er veel over te kunnen zeggen en er zal nog veel werk gedaan moeten worden voordat we toekomen aan klinisch onderzoek.”

Natuurlijke bescherming

Salvestrolen zijn een soort fytoalexinen, verbindingen die door planten geproduceerd worden om vijanden, zoals insecten of schimmels af te schrikken. (fytoalexinen zijn onderdeel van fytonutriënten) Fyto = plant, Nutriënt = voedingstof

In het lichaam worden deze salvestrolen door het enzym CYP1B1 omgezet in een giftige stof voor kankercellen.
Dat enzym komt in grotere hoeveelheden voor in kankercellen dan in gezonde cellen met als gevolg dat dit proces giftiger is voor de kankercellen.

Na bestrijdingsmiddelen worden vrijwel geen salvestrolen meer aangemaakt.

Het is echter zo dat er meer salvestrolen worden aangemaakt naarmate er meer infecties optreden onder de gewassen.
Daarom is het gebruik van moderne pesticiden en fungiciden, die het risico op infecties hebben teruggedrongen, mede de oorzaak geweest van het afnemen van de hoeveelheden salvestrolen in de voeding.

Salvestrolen worden gevonden in groenten en fruit.

Dr. Tan vermeldde tevens dat salvestrolen zijn aangetroffen in ander fruit en in groenten van o.a. de brassica familie, waartoe broccoli en spruitjes behoren.
De bevindingen van Tan werden half september aangekondigd op de British Pharmaceutical Conference in Manchester.
Bron: BBC

Vrijwel niet meer in onze huidige groenten en fruit

Juist deze fytonutriënten, die de naam salvestrolen hebben meegekregen, zijn de laatste decennia grotendeels uit onze voeding verdwenen, behalve uit biologische producten.

Het ontwikkelen van kanker heeft vooral te maken met jarenlange “verkeerde” eetgewoontes. 
Wilt u salvestrol gebruiken, zult u ook uw eetgewoontes moeten aanpassen! 
Wij kunnen u adviseren hierin. Ga naar de contact pagina en vul het formulier in, of bel ons.

Download Ons Gratis Eetadvies!

U ontvangt dan het eetadvies en 14 dagelijkse mailtjes met uitleg over de onderwerpen. Hierbij leer je ontzettend veel over voeding, omgevingsfactoren, gebruiken, voorkomen van kanker, alternatieven, boeken over kanker.
Klik hier

Recente berichten