Salvestrolen en de CYP1B1 publicatie
Augustus 2008
Artikel uit Beyond Medicine augustus 2008 over salvestrol
Over tien jaar zal iedereen het woord salvestrolen kennen, het tegenkomen op etiketten van tal van novel-food-producten, en weten dat het een essentiële stof is bij het voorkómen van kanker.
Het zal een vast onderdeel worden van onze dagelijkse voeding, net zoals we nu al toevoegingen als calcium, vitamines, lycopeen en omega 3 en 6 tegenkomen in onze voeding.
Bij al deze producten is het verhaal achter de reden waarom het wordt toegevoegd: we krijgen hiervan te weinig binnen via onze normale voeding.
En onder normale voeding verstaan we natuurlijk de voeding die via de voedingsindustrie op ons bord komt. Biologische voeding staat hier los van.
Dat betekent dus dat salvestrolen een essentieel onderdeel zouden moeten zijn van onze voeding.
En dat zijn ze blijkbaar niet.
Hoe komt het dat we dat nu pas weten?
Hierbij het verhaal van Dan Burke, de ontdekker van de CYP1B1, opgeschreven tijdens een interview op 26 juli 2008.
Zoals we weten is het ontdekken van nieuwe ideeën en vooral het ontwikkelen hiervan niet iets wat in een paar jaar gebeurt.
Dan Burke
Dan Burke is emeritus hoogleraar in Pharmaceutical Metabolism en hij is 27 jaar als farmacoloog en toxicoloog verbonden geweest aan Britse universiteiten.
Al meer dan 15 jaar geleden kwam Dan Burke tijdens zijn “sand-wich degree” praktijk-/studieperiode voor het eerst in aanraking met het enzym CYP.
Op dat moment was de CYP een nog onbekend enzym dat nauwelijks was onderzocht.
“Alleen”, zo geeft Dan tijdens het interview aan “op het moment dat ik voor het eerst de CYP zag, wist ik dat dit iets was waarvoor ik al mijn tijd zou vrij maken”.
Soms weet je intuïtief dat dit het is. Iets belangrijks.
Hij heeft veel wetenschappelijk onderzoek gedaan rond deze enzymen van P-450, kortweg CYP’s genaamd.
Een belangrijke vraag in het begin was natuurlijk wat de functie van deze CYP in ons lichaam precies is.
Waar zitten ze precies, en in welk weefsel van ons lichaam zitten ze?
We weten nu dat deze CYP-enzymen vooral voorkomen in de lever, waar ze stoffen die giftig zijn voor ons lichaam omzetten in bijvoorbeeld wateroplosbare stoffen, zodat deze via de nieren het lichaam kunnen verlaten.
We kwamen te weten dat deze CYP`s vooral geneesmiddelen neutraliseerden.
Eigenlijk hebben ze voornamelijk deze functie.
Zo blijken er vijftien zeer belangrijk te zijn bij de afbraak van diverse lichaamsvreemde stoffen, waaronder verschillende medicijnen.
De hoogste concentratie hiervan wordt gevonden in de lever.
Verder worden ze gevonden in de darmen, hersenen, longen en nieren. CYP1A2, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6 en CYP3A4 zijn de belangrijkste enzymen in het metabolisme van geneesmiddelen.
Het is natuurlijk vreemd dat enzymen alleen bestaan om deze functie als detoxificatie van geneesmiddelen te hebben.
De vraag komt dan natuurlijk snel naar boven: wat hadden ze dan voor functie voordat er geneesmiddelen waren?
Maar op een gegeven moment, dat was in 1994, ontdekte Dan Burke ook een nog nooit onderzochte CYP, een heel speciaal enzym dat specifiek en alleen in tumorcellen voorkwam.
Dit enzym komt niet voor in normale cellen.
Duidelijk was dat dit enzym tot dan toe nog niet beschreven was en dus hadden ze iets belangrijks ontdekt.
Deze ontdekking is bevestigd door verschillende onafhankelijke laboratoria en het Dana-Farber Cancer Institute in Boston.
Het researchteam van professor Burke op de Aberdeen University ging verder met het onderzoek naar deze specifieke CYP.
Ook in Korea en Amerika werd dit enzym in november 2003 verder onderzocht.
Dit enzym staat nu bekend als CYP1B1.
Zo kwamen ze er achter dat gezonde cellen het gen (en mRNA) voor CYP1B1 bevatten, maar dat dit onder normale omstandigheden kennelijk niets doet.
Dus je kunt zeggen dat wanneer je het enzym CYP1B1 ergens vindt, je er vanuit kunt gaan dat het kankercellen zijn.
De volgende vraag was dan ook: wat doet deze CYP1B1 in een kankercel, waarom zit die er?
Het lijkt erop dat het een soort Trojaans paard is.
Doordat we nu verder moesten gaan kijken en hulp nodig hadden in ons team, gingen we op zoek naar mogelijke experts.
Hij en de commissie van de universiteit waren de hele dag al kandidaten aan het interviewen voor de functie van klinisch chemicus.
Als laatste kwam Gerry Potter binnen.
Hij was niet gekleed voor zo`n belangrijke functie en was ongeschoren.
Maar op dat moment keken Dan en de vice-president van de universiteit elkaar aan en wisten dat hij het moest worden.
De opdracht, aldus Dan, was een antikankermiddel samen te stellen op basis van CYP.
Binnen een maand kwam Gerry met een aantal voorstellen.
We gingen over tot laboratoriumtesten.
Ze kwamen gezamenlijk tot nieuwe ontdekkingen.
In groenten en fruit vonden zij stoffen die precies passen op het door Burke gevonden enzym, als het ware als een sleutel op een slot.
Waar ze achter kwamen, was dat zodra de sleutel in het slot was gestoken, er zich in de tumorcel een stof vormde die in staat was deze cel te doden.
Ofwel, op deze wijze was het mogelijk om met die stoffen in groente en fruit de tumorcel te doden.
Ze noemden deze stoffen ‘salvestrolen’.
De eerste was resveratrol, het eerste natuurlijke molecuul waarvan zij constateerden dat deze aan de criteria voldeed.
Dit kwam al snel in het nieuws. (De onderzoekers hebben aangetoond dat het kader van therapeutische dosering de potentie van de stof resveratrol beperkt op het gebied van interactie met het CYP1B1 enzym. Boven een bepaalde concentratie lijkt een negatieve feedbackreactie plaats te vinden die voorkomt dat het enzym reageert met resveratrol als substraat waardoor het molecuul inactief wordt.)
Op een dag hadden ze een interview met een journalist over de ontdekking van het middel.
Zeer naïef vertelden ze de journalist alles over hun bevindingen.
De volgende dag verscheen het artikel groot op de voorpagina, met een foto van Gerry erbij, met het bijschrift: “Deze man heeft een middel tegen kanker.”
27 juli 2001 BBC news: Wetenschappers zijn bezig een medicijn tegen kanker te ontwikkelen dat op een snelle manier tumoren vernietigt zonder bijwerkingen.
Beginnende laboratoriumonderzoeken tonen bemoedigende resultaten.
De experts hebben wel duidelijk gezegd dat het nog een lange weg is om uiteindelijk een nieuw medicijn op de markt te brengen.
“Wat we ontdekt hebben is een doorbraak waardoor kanker echt te genezen is.”
Professor Gerry Potter en zijn team aan de Leicester’s Montfort University geven aan dat een paar pilletjes van dit medicijn de tumor binnen 24 uur uitroeit.
De onderzoekers hopen dit middel de aankomende vijf jaar te testen op terminale patiënten.
Het middel, dat in tabletvorm op de markt komt, wordt alleen giftig wanneer het in contact komt met een enzym dat in kankercellen wordt gevonden.
Professor Gerry Potter heeft veel geloof in het middel.
Het enzym activeert het middel, waardoor alleen kankercellen worden vernietigd en niet de omringende gezonde cellen.
Conventionele chemotherapie daarentegen vernietigt beiden, plus kent de nodige bijverschijnselen.
In laboratoriumtesten heeft het medicijn een effectieve werking van 95% op alle kankercellen, zelfs kankercellen die resistent zijn tegen andere behandelingen.
“We hebben borst,- darm-, long-, maag-, en hersenkankercellen vernietigd.
Behalve leukemie, omdat dat niet dit enzym bevat.
Natuurlijk moet er meer onderzoek komen.”
Het onderzoek is gepubliceerd in het British Journal of Cancer.
Dan: “Het was natuurlijk vanzelfsprekend dat de universiteit en onze collega’s hierover niet te spreken waren. Bovendien verscheen het artikel overal in de wereld in kranten.
Het gevolg was dat Gerry tientallen brieven kreeg van overal uit de wereld: van China, Japan tot aan Afrika, met de vraag of de mensen het middel konden krijgen.
” Hij ging op zoek naar alle monografieën om te kijken of er planten waren waar deze stoffen in zitten.
Want hij kon het synthetische medicijn nog niet op de markt brengen.
Uiteindelijk kwam hij via zijn bevindingen op het rood-en-groen-dieet.
Hiermee kon hij de vraag beantwoorden van al deze mensen.
Een medicijn kon hij niet geven, maar wel een natuurlijk alternatief.
Het rood-en-groen-dieet gaat hoofdzakelijk om het eten van vruchten, groenten en kruiden, waarbij zeer selectief wordt omgegaan met zowel het type als de kwaliteit van de producten, om de opname van belangrijke salvestrolen te maximaliseren.
Eet waar mogelijk organisch en omdat het makkelijk te herinneren is, eet groen en rood.
Met als basis groene groenten en kruiden bij het hoofdgerecht en als dessert rode vruchten.
Het is niet voor niets dat wij als mens hebben gekozen om bij voorkeur eerst kruidig en smakelijk te eten en zoet voedsel na het eten te nemen.
Het is een mechanisme dat overal gebruikt wordt.
“Wij geloven dat dit zo is geëvalueerd om de absorptie en de activering van essentiële voedingsmiddelen, zoals salvestrolen te maximaliseren.”
De salvestrolen komen voor in groenten en fruit die niet zijn bespoten tegen schimmels.
Planten maken zelf de salvestrolen aan om zich te beschermen tegen schimmels.
Dit pleit sterk voor het gebruik van ecologische, onbespoten groenten.
Belangrijk is verder dat de salvestrolen hittebestendig zijn; ze kunnen dus gekookt worden.
Echter: pas op dat ze niet worden weggegooid met het kookwater.
Groenten:
alle “groenen”, waaronder: Broccoli, kolen, boerenkool, savooiekool, spruitjes, bloemkool, koolraap, Chinese kool, spinazie, snijbiet, sla, witte waterkers, groene bonen, tuinbonen, tuinerwten. Verder ook artisjokken (bol), rode & gele peper, selderie, avocado, pompoenen, komkommers, meloenen en augurken.
Fruit
al het rood fruit:
Druiven, zwarte bessen, rode bessen, bramen, moerbei, Amerikaanse veenbessen, bosbessen.
En verder ook appelen, peren, ananassen, mango’s en mandarijnen.
Als gevolg hiervan kreeg hij veel feedback.
Op dat moment kwam hij bij Dan in de groep.
De wetenschap achter de salvestrolen begint met Gerry’s werk ten aanzien van resveratrol (wordt gevonden in rode grapefruit).
Dit triggert een enzym dat in kankercellen aanwezig is, waardoor een stof wordt geproduceerd met de naam piceatannol, die de kankercel aanvalt.
Hij ontwikkelde een medicijn dat de werking van resveratrol nabootste, waarmee nu klinische proeven lopen. Maar hij vroeg zich af: “De natuur heeft geen medicijn nodig om dit enzym te activeren.
Deze stof moet dus in de natuur te vinden zijn. Dus: waar is het?”
Na het analyseren van diverse soorten voedsel, vond zijn team zoals we eerder gelezen hebben, het in overvloed in biologisch voedsel, en noemde deze familie van stoffen salvestrolen.
In de natuur blijkt het dat, wanneer de rijpe vruchten en de groenten door schimmels worden aangevallen, wat altijd al gebeurt, zij salvestrolen ontwikkelen als een natuurlijk defensiesysteem.
Natuurlijk is de efficiëntste stap dan het onderzoeken van planten met het hoogste percentage salvestrolen.
Nadat het team dit had uitgezocht en had getest of het mengsel de actieve kanker ook bestrijdt indien het toegepast wordt als supplement, richtten zij de organisatie Nature’s Defence op, met als doelstelling de voedselsupplementen te verkopen in hun natuurlijke vorm en niet in de synthetische.
Inmiddels zijn er al meer dan vijftig verschillende plantaardige stoffen gevonden die na activering door CYP1B1 celdood kunnen oproepen in kankercellen.
Deze worden allemaal salvestrolen genoemd.
Samenvatting:
Salvestrolen zijn natuurlijke stoffen die voorkomen in de natuur.
Het vreemde is dat de wetenschappers die salvestrolen ontdekten vermoeden dat het gen dat het enzym aanstuurt en salvestrolen gebruikt, rond 150 miljoen jaar geleden voor het eerst is ontstaan.
Het lichaam kent dit beschermende mechanisme al eeuwen als onderdeel van het menselijke leven, maar wij beroven het nu van deze essentiële voedingsstoffen als gevolg van onze eetgewoonten en moderne methoden van voedselproductie.
De moderne voedingsproducten bevatten nog nauwelijks salvestrolen.
Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat de belangrijke salvestrolen niet voorkomen in oogsten van moderne boeren die intensieve landbouw bedrijven en synthetische schimmeldoders gebruiken.
Hogere concentraties komen voor in oogsten die niet zijn behandeld met synthetische chemicaliën.
De hoogste concentraties komen echter voor in biologisch fruit, groente en kruiden.
Omdat salvestrolen historisch gezien in ons dieet voorkomen kun je ook zeggen dat ze min of meer veilig zijn. Toch hebben de wetenschappers diverse veiligheidstesten gedaan om te kijken of er ook andere effecten waarneembaar zijn, zowel op dieren als in menselijke cellen.
Zo ontdekten ze, dat het lichaam een bepaalde hoeveelheid salvestrolen nodig heeft om het optimaal te laten presteren: te weinig en de bescherming is ontoereikend, teveel en het beschermingsmechanisme zet zichzelf uit.
Daarom is gebruik van de juiste hoeveelheid heel belangrijk.
Op de vraag of de mens dit altijd moet innemen, omdat het in principe een cyclus is die altijd doorgaat, antwoordde Dan Burke dat zij het niveau aan salvestrolen hadden gemeten, op een willekeurige dag, in de voeding uit een supermarkt en dat zij slechts 10% van de geschatte dagelijkse dieetvereiste in het voedsel vonden.
Zo zal het eten van adequate hoeveelheden commercieel beschikbaar fruit en groenten niet de essentiële voedingsmiddelen geven die het lichaam nodig heeft.
Zelfs een biologisch dieet kan ontoereikend zijn, omdat de verscheidenheid aan producten en de onderlinge hoeveelheid salvestrolen veel kan verschillen.
Het is daarom momenteel zeer moeilijk om een adequate opname van salvestrolen te realiseren zonder een supplement te nemen.
De onderzoekers bij Nature’s Defence werken echter met landbouwers en agronomen samen om een zo’n hoog mogelijk niveau aan salvestrolen in de gewassen te krijgen.
Hoe weet ik nu hoeveel salvestrolen ik moet nemen?
Uit indicatieve gegevens blijkt dat het Victoriaanse dieet (1837–1901) bestond uit ongeveer 10–12 mg salvestrolen.
Dit heeft de Britse onderzoeksgroep op 100 punten gesteld.
In ons moderne westerse dieet krijgen we gemiddeld zo’n 2 mg (17 punten) binnen.
Dit is te wijten aan het gebrek aan salvestrolen in onze moderne variëteiten van groenten en fruit en als gevolg van onze moderne land- en tuinbouwtechnieken.
Daarnaast worden de salvestrolen vaak verwijderd tijdens de verwerking van groenten en fruit vanwege hun bittere en scherpe smaak.
Inmiddels hebben de ontdekkers van salvestrolen in hun laboratoria nieuwe salvestrolverbindingen ontdekt en getest en deze verder ontwikkeld tot twee nieuwe, sterk verbeterde producten.
De nieuwe producten zijn samengesteld uit sinaasappel, druiven, blauwe bosbessen en bramen.
Je hebt ze nu al met 2000 salvestrolenpunten per capsule.
Van dit product dat specifiek ontwikkeld en bedoeld is voor therapeutisch gebruik, dienen slechts twee capsules per dag ingenomen te worden.
We zullen zeker in de toekomst meer gaan horen van salvestrol vanwege zijn unieke eigenschappen in het lichaam en vanwege het feit dat net als vitamine, het een stof is die wij, willen we gezond blijven, dagelijks nodig hebben.
met dank aan Dan Burke
Durf de volgende stap te zetten om uw eetgewoonte te optimaliseren met salvestrolen! Ga naar de contact pagina en vul het formulier in. Zie bij contact